Een kind dat de zon meebrengt

Vandaag luisterde ik naar de podcast van Anders Nabij, meer specifiek naar het verhaal van Harte.
Al van bij het eerste geluidsfragmentje waarin ze zingt overspoelde het gevoel me dat Harte en Kenric zo erg op elkaar moeten geleken hebben. En toen mama Elke zei “dat is tof dat je een kind hebt dat de zon meebrengt…” kon ik niet anders dan huilend knikken in herkenning.

Een kind dat de zon meebrengt, wat een fantastische omschrijving, een betere heb ik tot op heden nog niet gehoord of gevonden. Ook Kenric bracht de zon mee, waar hij ook was, wat hij ook moest ondergaan, er ging geen dag voorbij dat er niet gelachen, gezongen of gedanst werd. Die zonneschijn trok ons als gezin, als ouders, door het donkerste dal. Die zonneschijn omvatte steeds de belofte van een betere toekomst, als we maar hard genoeg zouden vechten zouden we daar ongetwijfeld komen.

Samen met die zonneschijn verdween die belofte, dat doel, die toekomstvisie en het liet ons achter in een land van oneindige schaduw. En hoewel niemand in ons gezin negatief of pessimistisch is ingesteld of opgeven ooit als een optie beschouwt resulteert dat gebrek aan zonneschijn vaak in een tekort aan energie en levenslust. Die schaduw is nu onze metgezel, de ongewenste gast die als eerste verschijnt op een feestje en die je als laatste aan de deur moet zetten. Die de vierde stoel aan de tafel bemant en je zonder woorden in tranen kan laten uitbarsten. We moeten met hem leren leven, hem een plaats geven in ons gezin. Want hoe meer we hem proberen te ontlopen, hoe groter zijn aanwezigheid wordt.

Misschien was hij er de laatste jaren altijd al, diep verborgen in ons zonnige kind, het monster dat Kenric beter dan wie ook kende. De stem die, toen alle experts zeiden dat het goed was, hem influisterde dat mama haar hartje zou gaan breken wanneer hij er niet meer was. Die hem vertelde dat, ook al zouden mama en papa volgen, het toch wel heel jammer was dat hij hier niet echt meer zou zijn. Die laffe schaduw, die de jongste telg in onze familie koos, maar niet gerekend had op de kracht en weerstand die hij daar zou aantreffen.

Hij is er nog steeds, maar nu zonder de zon om hem voor ons te verbergen. Ons kind dat de zon meebracht heeft ons voorgedaan hoe we moeten leven met hem zonder dat hij ons klein krijgt. Het is nu aan ons om die les toe te passen.

Anders Nabij Podcast:
Audiomaker Eva Droogmans maakte een reeks van vijf luisterverhalen, podcasts, met de ouders van het boek ‘Anders Nabij’. Eva praat met hen over hun overleden kind en over hoe zij nu verder gaan in het leven. Dat doet ze op een plaats die voor de ouders heel speciaal is en daarom ook heel veel losmaakt.
https://www.andersnabij.be/

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *