Ondersteuning kinderpalliatieve zorg

Onze vereniging ondersteunt gezinnen die een kind verloren hebben of gaan verliezen (palliatief). We maken hierin geen onderscheid tussen jonge kinderen, tieners of jong volwassenen, want de impact voor het gezin hangt niet af van de leeftijd van het kind. Uit eigen ervaring weten we dat het (nakende) verlies van je zoon/dochter gepaard gaat met ontelbare emoties zoals ongeloof, verdriet, woede, schuldgevoel en eenzaamheid. Deze zijn erg moeilijk uit te leggen aan iemand die dit niet zelf heeft meegemaakt.

Gelukkig zijn er in onze maatschappij niet zo veel ouders die dit moeten meemaken. Maar dat betekent ook dat de kans dat je iemand kent die je begrijpt zeer klein is. Vilomah verenigt lotgenoten en tracht hun negatieve ervaringen om te zetten in een positief gevolg voor anderen die met een gelijkaardige situatie geconfronteerd worden. Naast dit lotgenotencontact zet onze organisatie oa. ook in op volgende activiteiten ten voordelen van deze gezinnen:

  • Belangenverdediging
  • Ervaringsdeskundige ondersteuning, zowel emotioneel als praktisch, op het niveau dat jij wenst of nodig hebt
  • Aanbod van rouwtherapie vanuit een nationaal netwerk van ervaren rouw- en verliestherapeuten
  • Administratieve en/of financiële bijstand
  • Informatieverstrekking rond palliatieve zorg en uitvaartmogelijkheden

Ontdek hieronder bv. meer info over 2 van onze projecten.

Dierbaar

Elk palliatief kind krijgt een peter/meterschap van 5 jaar van zijn/haar favoriete diersoort aangeboden. Het officiële certificaat, een zachte knuffel van het dier en toegangstickets voor de Zoo/Planckendael voor de ganse familie worden aan huis bezorgd.

Als gezin kan je dan op zoek naar het naambordje en een onvergetelijke herinnering creëren in een uiterst zware periode.

Na het overlijden blijft dit een koesterplek om naar terug te keren.

Herinneringskoffer

Na het overlijden van je kind is er niks waardevoller dan zijn of haar favoriete spulletjes.

Vilomah biedt elke gezin een duurzame houten box aan van 40cm op 60cm met voldoende plaats om deze spullen veilig op te bergen.

De box wordt gepersonaliseerd met jouw favoriete foto zodat je hem centraal in de leefruimte kan zetten. Hij wordt kosteloos aan huis geleverd.